Domotica maakt jouw lichtplan slimmer

Een paar jaar geleden zei een klant tegen mij: “Dat doe ik nooit meer, dat domotica-gedoe heeft totaal geen meerwaarde”. Toen ik daar dieper op in ging, bleek dat hij maximaal gebruik maakte van de domotica-voorzieningen. Hij had het alleen zelf niet door. Maar met een druk op de knop bediende hij alle armaturen en creëerde hij de gewenste scenes in zijn  hele woning. Zonder domotica had hij verschillende ruimtes moeten ingaan en in totaal aan 12 dimmers moeten draaien of schuiven om het licht te regelen.

Voor veel mensen klinkt domotica erg ingewikkeld. Ik zie ook vaak domotica voorbeelden in die in praktijk niet goed functioneren. Dat komt omdat er simpelweg van tevoren geen licht-plan is uitgewerkt. De installateur of programmeur verwerkt graag uw wensen in het domotica. Maar om uw wensen duidelijk te maken, is het handig om de mogelijkheden te kennen. Pas dan komt alles goed tot zijn recht.

Een slimmer huis dankzij domotica

Als ervaren (licht)architect ken ik die  mogelijkheden en werk daarom een lichtplan altijd geheel uit – tot de lichtscenes aan toe. Domotica zorgt ervoor dat de armaturen maximaal worden benut. Met een druk op de knop, een complete andere sfeer in de ruimte, waaraan meerdere armaturen (schakelaars en dimmers) gekoppeld zijn. Zo is er bijvoorbeeld een eetscene, kookscene, tv-scene en een uitknop die ervoor zorgt dat alle armaturen uitgaan.

Ook kun je tijden meegegeven aan de buitenverlichting, zodat je nooit meer iets hoeft in te stellen. Met de ‘astro’ functie weet de schakelklok hoe laat het buiten donker wordt. Dat kan  dan een automatische inschakeling initiëren.

Dag en nacht – geregeld met domotica

Het bewegings-oog in de toiletruimte of badkamer zet de verlichting aan. In de nacht kun je instellen dat hij maar op 10% aangaat, zodat je niet gelijk ‘al te wakker’ wordt van het felle licht 😊. Zo zijn er dus tal van mogelijkheden om domotica in te zetten. Je benut op die manier het lichtplan optimaal. Hierdoor ontstaat een betere beleving van de ruimte, afhankelijk van het moment en jouw stemming.

Behalve de verlichting kan via de domotica nog veel meer worden geregeld. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van de gordijnen, screens, zonneschermen (met een weerstation), verwarming en nog veel meer.

Gestandaardiseerde communicatie

Veel fabrikanten brengen schakelmateriaal met hun eigen domotica-protocol en -software op de markt. Dit betekent dat je voor ieder ander merk een aparte app nodig hebt om dit te kunnen aansturen. Niet heel handig, toch? Gelukkig is daar ook een oplossing voor. Steeds meer leveranciers laten hun componenten dezelfde taal spreken, nl: KNX. Deze KNX-componenten communiceren allemaal dezelfde (programmeer)taal, waardoor ze kunnen worden gecombineerd.

Deze uniformiteit zorgt voor universele, uitwisselbare componenten. De enige juiste manier om het gebruiksgemak van de verschillende gebruiksgemakken wilt combineren.

Slimme oplossingen in slimme huizen

Als je licht, geluid, gordijnen, verwarming, airco en al die andere apparaten wilt koppelen, kan dit dus dankzij KNX. Een taal die steeds meer componenten spreken, zodat alles op een slimme manier in een scene kan worden verwerkt. Gelukkig zorgen fabrikanten steeds vaker  voor deze universele KNX -koppeling. Daardoor hoeft je nog maar een app op je smartphone of tablet te installeren om je huis smart te maken. Maar nog wel goed opletten dus, als je besluit domotica te gaan toepassen in je lichtplan.

Bovendien blijft het uitgangspunt bij dit alles, dat je je wensen en behoeften goed op een rijtje hebt. Een hele puzzel. Maar ik help je er graag bij. Jouw wensen vertalen naar een lichtplan en vervolgens verwerken in lichtplan en een domotica-plan. Het is mijn dagelijks werk. Wil jij ook een slimmer huis? Stuur een berichtje, dan neem ik contact op om dat voor je te regelen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: