Als (licht)architect kijk ik naar ‘licht’ vanuit een groter geheel. Licht is onderdeel van alle architectuur van een gebouw of gebied. Licht is een van de drie facetten van architectuur. Want er is meer: licht wordt daarom door een lichtarchitect op verschillende manieren benaderd. Het is wikken en wegen, zodat de architect samen met de gebruiker of opdrachtgever verantwoorde keuzes kan maken.
Architectuur, interieurarchitectuur en lichtarchitectuur zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het uiteindelijke ontwerp slaagt alleen, als alle drie de facetten met elkaar verbonden zijn. Goed geïntegreerd en in balans dus.
Architect als puzzelaar
Het doel van al dit gepuzzel – ja, het is mijn dagelijks werk, ik weet dus hoe de stukjes in elkaar passen – is te komen tot een optimale beleving door alle gebruikers. Daarbij speelt een goed lichtplan een sleutelrol.
Een architect denkt niet lichtzinnig,
Edward Boegheim
maar zinnig over licht
Door denk- en verbeeldingsvermogen te gebruiken vanuit mijn vakgebied, kom ik als architect tot een doordacht lichtplan. Dat houdt o.a. rekening met de vorm die de ruimte krijgt door het gebruik van licht. Zowel overdag door daglicht als ’s avonds door kunstlicht.
Als architect weet ik hoe je een bouwtekening moet lezen. Of zelfs maken 😊. Met die kennis en ervaring in het achterhoofd, heb ik al een beeld van het gebouw voordat het is gerealiseerd. Het goede nieuws is dat je als architect ook nog eens in staat bent dat beeld te visualiseren. Door het vast te leggen in een duidelijke schets of een vlekkenplan zien ook toekomstige bewoners of opdrachtgevers het licht!
Bij elke ruimte onderzoek en verantwoord je, waarom een bepaalde armatuur past of niet. Factoren als lichtkleur, de inzet van licht overdag of juist kunstlicht in de avond spelen daarbij een rol. Waar dient het licht voor? Koken? Een boek lezen? Of juist om de sfeer en vormgeving van de ruimte zelf te benadrukken?
“Doordat een architect het gebouw visualiseert, ziet de opdrachtgever ook het licht”
Edward Boegheim
Het gaat immers niet alleen om het licht zelf, maar vooral om het effect dat licht heeft op mensen. Bij het ontwerpen van de ruimte, kies je de best geschikte armaturen. Kunnen die armaturen als blikvangers opvallend in de ruimte worden gehangen? Of is het beter om met onopvallend weggewerkte armaturen, via indirect licht een bepaalde sfeer te creëren?
Lichtplan van de vakman
Over het maken van een lichtplan moet je dus niet lichtzinnig denken. Het behoort tot het vakgebied van de (licht)architect. Hij of zij kent de technische details van de armaturen, maar heeft ook het bouwkundig inzicht om armaturen in een ruimte onzichtbaar te maken.
Het gaat dus een stuk verder dan adviseren over welke lampen het best waar kunnen worden toegepast. Als het proces van een ontwerp start, worden alle gewenste vormen naast elkaar gelegd en een weloverwogen keuze gemaakt voor de indeling van de ruimten. Daarbij houd je rekening met de wensen van de gebruikers en de mogelijkheden van het gebouw.
In een gebouw of ruimte waar een goed lichtplan is gemaakt, valt het licht niet op, maar is het een onderdeel van het interieur. Dat is een kunst en kunde van de lichtarchitect.
Edward Boegheim
Wilt u dat we ons licht eens op uw situatie laten schijnen? Bel dan gerust even voor een afspraak of stuur ons een berichtje via het formulier hieronder: