Van gadget tot eye-catcher met lumineus lichtplan

Als lichtarchitect houd ik ervan om gadgets toe te passen in een lichtplan. Naast een goed basis lichtplan, is het erg leuk om het lichtplan aan te vullen met speciale lichteffecten. Deze gadgets maken het lichtplan helemaal af, met de juiste verrassende effecten.

Voor de duidelijkheid: Met gadgets doel ik op het lichteffect. Niet zozeer het armatuur zelf. Verwacht daarom van mij geen voorstel met  een lavalamp 😉.

Belichting wordt blikvanger

U kent natuurlijk het voorbeeld van het uitlichten van een trap. Tegenwoordig zijn er traprenovatie bedrijven die de treden gelijk door middel van een ledstrip verlichten. Dat is een voorbeeld van een mislukte gadget. Het lichtbeeld wat ontstaat is meestal niet fraai. Een ander voorbeeld is dat er fabrikanten zijn, die een ledstrip in een leuning plaatsen. Ook leuk bedacht, maar het effect is allesbehalve mooi!

led-verlichting-buiten-lichtplan-eyecatcher-b3d-lichtaarchitect
Ook buiten zijn geweldige gadgets en eye-catchers te creëren, gebaseerd op een goed doordacht lichtplan.

Het bedenken van de gadgets is dus niet alleen een kwestie van de juiste plaats, maar ook de toepassing van het juiste armatuur.  Wat geeft het beste, gewenste effect. Een trap uitlichten? Dat kan op verschillende manieren goed worden gedaan. Een van die manieren is het uitlichten met armaturen die de trap asymmetrisch uitlichten. Hierdoor voorkom je inkijk (in de lampen), wanneer je de trap oploopt. De treden worden op deze manier zachtjes maar gelijkmatig uitgelicht.

Eye-catchers met slanke armaturen

Door de komst van LED, is er een andere manier van denken ontstaan. In het begin waren de fabrikanten de bestaande armaturen aan het voorzien van LED (retrofit). Dat bracht echter weinig  nieuws met zich mee, behalve dat de verlichting meestal minder energie verbruikte.

Een handjevol fabrikanten ging ‘out of the box’ denken. Hiermee kwamen er nieuwe armaturen op de markt die om de led-verlichting heen zijn ontworpen.

led verlichting - biinen - bedrijf - lichtplan - eyecatcher - B3D lichtaarchitect

Door het toepassen van led, zijn deze armaturen ook een stuk kleiner van formaat. Door de komst van deze armaturen ontstonden er ook nieuwe mogelijkheden voor effecten. Niet geschikt zijn als basisverlichting – maar een aanwinst om de gadget-effecten te realiseren. Deze armaturen geven dus al een speciaal effect. Ze zijn wel beperkt toepasbaar. Maar daardoor geven de armaturen juist weer zo een ‘krachtig’ resultaat.

Lichteffecten in balans

Een ander element waar we niet meer omheen kunnen, is de led-strip. Door zijn kleine afmeting en de hoeveelheid licht die er vanaf komt, is de led-strip zeer veelzijdig inzetbaar. Belangrijk is alleen de manier waarop hij wordt toegepast!

Koven met verlichting kunnen nu een stuk kleiner (mooier detail) omdat de led-strip veel minder plaats inneemt dan de  oude TL-buizen. Je kunt allerlei lijnverlichting maken. Daarbij moet je je afvragen of dat altijd een aanwinst is voor het effect. Het is zo’n beetje als bij de treden verlichten van de trap. Balans vinden, zorgt voor het juiste effect. Daarmee maak je van een gadget een echte eye-catcher!

lichtplan - eyecatcher - B3D lichtaarchitect
Balans vinden, zorgt voor het juiste effect. Daarmee maak je van een gadget een echte eye-catcher!

Ook benieuwd welke gadgets in jouw persoonlijke lichtplan eye-catchers kunnen worden? We laten het je graag zien. Zullen we een afspraak maken? Bel 0172-496300 of doe een aanvraag via onderstaande button.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: