Met deze 5 licht-tips geniet je nog meer van je vakantie

Ga jij lekker genieten van je vakantie? Gelijk heb je!  Maar hoe laat je de woning achter? Gordijnen dicht en licht uit? Dat is bijna een uitnodiging die zegt: Wij zijn er niet. Een uitnodiging dus voor inbrekers of andere ongenode gasten. Dat zorgt voor stress, in plaats van ontspanning tijdens jouw welverdiende vakantie. Neem daarom voor vertrek deze handvol tips ter harte. Dan kun je met een veilig gevoel op stap.

Tip nummer 1 is het meest efficiënt: Heb je goed contact met je buren? Vraag die dan om een oogje in het zeil houden. Er gaat niets boven een goede buur die het huis controleert op zaken die zijn aangebracht door mogelijke inbrekers. Hoe dat werkt? Nou, een ongewenste bezoeker gaat  woningen af en zorgt ervoor dat hij een dag later kan zien of deuren zijn geopend. Hij gebruikt hiervoor verschillende methodes, zoals het zetten van een takje tegen de deur. Handig als de buren ook af en toe iets doen met de gordijnen, het licht op verschillende momenten aan- en uitzetten en zorgen dat dagelijks de post wordt opgeruimd. Natuurlijk niet op een zichtbaar stapeltje vlak bij het raam…

Deuren dicht en geschakeld licht

Tip 2: Hoe verleidelijk het ook is om op Facebook te laten zien in welk prachtig oord je je bevindt, terwijl je nog afwezig bent… doe dat niet! Op social media staat je profiel vaak ‘open’. Je loopt daardoor de kans dat inbrekers daar ook een kijkje nemen en ze je hun kans schoon zien om jouw hele huis leeg te halen. Als je van plan bent om  om dit advies in de wind te slaan, laat dan net zo lief je voordeur openstaan – dat scheelt braakschade 😊.

Door vakantiefoto’s te posten op Facebook,
vertel je inbrekers: “Ik ben niet thuis!”

Tip 3: Voor aan- en uitschakelen van het licht, pas je tijdklokken toe. In principe efficiënt genoeg om te simuleren dat er iemand in de woning is. Maar als er echt iets te halen valt, gaan de ongewenste personen polsen. De tweede avond zien ze dan het licht aangaan op de exact dezelfde tijd. Dan weet zo iemand genoeg. Dit kan met de meest simpele domotica oplossingen anders. Hiermee kun je de verschillende armaturen dagelijks een andere tijd meegeven om aan en uit te gaan.

De wat uitgebreide domotica oplossingen (ook op een bestaande installatie te realiseren) kun je zelfs een aantal dagen ‘opnemen’. De dagen erna kun je deze simulatie herhalen. Zo wordt dit patroon onherkenbaar. Met een uitgebreide domotica toepassing, kun je zelfs de gordijnen en de ‘loop’ naar de slaapkamer, badkamer aansturen en simuleren.

Beter zicht door beter licht

De vierde tip gaat over zichtbaarheid. Als inbrekers merken dat ze gezien (kunnen) worden, houden ze het snel voor gezien. Een camera ophangen is dus een zeer effectieve manier om inbrekers uit de buurt te houden. Vroeger was dat een zeer kostbare operatie. Tegenwoordig gaat het vrij eenvoudig en kunnen buitencamera’s eenvoudig aan internet worden gekoppeld. Met je smartphone houd je dan vanaf iedere plek, ja zelfs via de wifi van de camping, jouw huis in beeld. Natuurlijk krijg je het beste ‘beeld’ als de opname goed wordt belicht.  

Tip nummer 5 gaat daarom over licht rondom het huis. Dat is een prima aanvulling op alle bovenstaande tips. Ongewenste personen houden over het algemeen niet van licht. Het schakelen door middel van een bewegingsmelder geeft vaak een schrikreactie: “HELP, ik ben zichtbaar!” Maar zelfs het aanspringen van het licht op zich, zorgt al voor aandacht van omwonenden. Die aandacht verdwijnt heel snel als de bewegingsmelder van een slechte kwaliteit is.  

Een inbreker staat liever niet in het zicht,
of in het licht.

Soms loop je door een straat waar de ene na de andere buitenarmatuur aanspringt. Soms zelfs al door een poes die langs loopt. Dan kijken de buren echt niet meer op, als het armatuur voor de zoveelste keer in een uur aanspringt. Dun kan je beter het licht de gehele nacht laten branden.

Bij betere sensoren (ogen) is alles in te stellen. De hoogte, de diepte van het oog, maar daarnaast ook de gevoeligheid en de lux-waarde (waardoor ze alleen reageren als het donker is – dat bespaart energie). De combinatie is het meest effectief. Bij de voordeur het licht aan bij zonsondergang en weer uit bij zonsopgang. Een armatuur naast het huis bijvoorbeeld, of in een poort met een bewegingsmelder.

Meer weten? Laten we een afspraak maken. Dat kan via de knop hieronder. Bellen mag natuurlijk ook, naar: 0172 – 496300

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: